Baby Otis 2020


A weekend of fresh Jazz & Dance sounds!

In het weekend van 31 januari en 1 februari presenteert Meneer Otis een geheel nieuwe Baby Otis, twee avonden kopje onder in Jazz, elektronische geluiden en Instrumentale Dance.

Naar de Ticketshop >> Klik Hier

Schade: VVK Early Bird dag 17,00 | VVK 19,00 dag | VVK Early Bird Weekender 30,00 | VVK 35,00 weekender | Deur 20,00 dag | Deur open 20:00u | Aanvang 20:30

Het weekend begint in de speeltuin van SCHNTZL (BE) met de constante zoektocht naar het behoud van fragiliteit: hoe kunnen strikte compositie en vrije improvisatie worden gecombineerd. Gevolgd door Rok Zalokar Trio’s ‘Port Songs’, een verzameling van composities voortgekomen uit het leven en componeren in havensteden. Ontstaan in Rotterdam, Kopenhagen en de stad waar de jazz en zijn piano taal verscheen voor de eerste keer, New Orleans. Het multiculturele karakter van die steden is de belangrijkste inspiratiebron, niet door directe culturele fusion, maar door het gebruik van een abstractie van het proces waarin deze elementen samenkomen. Verder in Rotterdam, een echte multiculturele smeltkroes, waar de muziek van de 6-koppige band Greyheads ontstond. De muziek raakt het dagelijkse leven van deze drukke stad. Ze benaderen jazz met live elektronica, drum ’n bass, jazz, hiphop en pop invloeden die samensmelten in een opwindende, groovy en levendige toon. Uit de drukte in de NAFT (BE), een explosieve, innovatieve mix van live house, techno en dance beats. Verfrissende house-gebaseerde muziek is de toet van de avond met KAUW, allemaal live uitgevoerd. In een wereld waar dansvloeren worden geregeerd door DJ’s, is KAUW op zoek naar een verfrissend, dansbaar geluid, allemaal live uitgevoerd.

Glas Museum (BE) opent de zaterdag met een combinatie van moderne jazz en elektronische vibes. Gevolgd door de prikkelende composities van het Half Easy Trio Een van de krachtigste vaardigheden die ze bezitten, is om contrasten te creëren, in welke zin dan ook. Van het contrast naar ultieme poging om de werelden van jazz, alternatieve popmuziek, clubmuziek en improvisatie met elkaar samen te laten komen brengt Fast D de avond naar de nacht. De Valvetronic Brassband grijpt de nacht met geïnspireerd door dance en hiphop. De jazz achtergrond van de meeste leden in de band zorgt voor zeer muzikale en spetterende solo’s. De improviserende muzikanten van The Incredible Stack sluiten Baby Otis puntig af.  Muziek zonder opsmuk, alleen het samenspel van een percussieve gitaar, een scheurend orgel, stampende bas en stotterende, beukende drums.

Baby Otis wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van Meneer Otis en BreBl. Gesteund door de Provincie Gelderland.

Programma Baby Otis 2020

SCHNTZL (BE) is de speeltuin van pianist Hendrik Lasure en drummer Casper van de Velde. SCHNTZL is de constante zoektocht naar het behoud van fragiliteit: hoe kunnen strikte compositie en vrije improvisatie worden gecombineerd? Hoe passen akoestische en elektronische elementen in elkaar? De unieke minimalistische manier waarop ze deze vragen beantwoorden, laat voldoende ruimte voor stilte en neemt je mee naar de essentie van muziek. De constante interactie tussen beide muzikanten op en buiten het podium resulteert in een fris, intiem palet van geluiden, kleuren, afbeeldingen en trillingen waarin vrije improvisatie en gecomponeerde delen hand in hand gaan en non-stop blijven evolueren. In februari 2015 won het duo het STORM! -Concours voor aanstormend talent, wat resulteerde in een release op het WERF-label en een JazzLab-tour in 2016. In de zomer van 2016 won SCHNTZL talloze prijzen, waaronder de beste compositie en beste instrumentalist bij de Tremplin Jazz d’Avignon wedstrijd. Het nieuwe album van SCHNTZL zal de week na Baby Otis uitkomen op 7 februari 2020.

Rok Zalokar is een pianist en componist uit Slovenië die na het voltooien van zijn studie aan het Conservatorium Ljubljana zijn opleiding vervolgde bij Codarts in Rotterdam. In 2011 begon hij zijn eigen Rok Zalokar Trio zijn eigen composities te kunnen spelen. Dit resulteerde in het debuutalbum en de bekroning met de Sloveense Award, de ‘Jazzon’ voor beste compositie daarnaast won hij met zijn trio de ‘Jazzon’ live competitie. In 2016 won het trio de ‘Erasmus Jazz Award’. Eind november komt het nieuwe album ‘Port Songs’ uit. Port Songs is een verzameling van composities voortgekomen uit het leven en componeren in havensteden in de jaren 2016 – 2017. Ontstaan in Rotterdam, Kopenhagen en de stad waar de jazz en zijn piano taal verscheen voor de eerste keer, New Orleans. Het multiculturele karakter van die steden is de belangrijkste inspiratiebron, niet door directe culturele fusion, maar door het gebruik van een abstractie van het proces waarin deze elementen samenkomen. De selectie van kleine stukjes uit verschillende tradities en hun gebruik als basis voor composities en improvisaties.

Rotterdam, een echte multiculturele smeltkroes, weerspiegelt de muziek van de 6-koppige band Greyheads. De muziek raakt het dagelijkse leven van deze drukke stad. Ze benaderen jazz met liveelektronica, drum ’n bass, jazz, hiphop en pop invloeden die samensmelten in een opwindende, groovy en levendige toon. Nadat ze in 2017 hun debuut-EP “GREYHEADS × KYTOPIA” hadden uitgebracht, hebben ze onlangs de opname van “HOMES” voltooid, hun eerste volledige album. Onder leiding van drummer Nello Biasini werd deze echt internationale band van gelijkgestemde muzikanten opgericht in 2016 en ze zijn sindsdien bezig met het creëren van hun eigen, frisse en unieke geluid.

NAFT (BE) is een explosieve, innovatieve mix van live house, techno en dance beats. NAFT is ontstoken in de zomer van 2018 uit een zeldzame muzikale energie van Geraard Buyck (Triangel), Floris De Smet (Fagot), Jan Heirman (Pauk), Tom Heynssens (Hobo), Robbe Latré (Blokfluit) en Niels Van Paemel (Engelse Hoorn).

Verfrissende house-gebaseerde muziek, allemaal live uitgevoerd. In een wereld waar dansvloeren worden geregeerd door DJ’s, is KAUW op zoek naar een verfrissend, dansbaar geluid, allemaal live uitgevoerd. In 2020 zullen ze hun derde EP uitbrengen, op zoek naar die perfecte sweet spot tussen analoog en elektronisch, en een nog beter ontwikkeld geluid.

Glas Museum (BE) combineert moderne jazz met elektronische vibes, waarmee ze een groot en melodramatisch geluid brengen. Glas Museum is een Belgisch duo van Antoine Flipo op piano en Martin Grégoire op drums, beïnvloed door Gogo Penguin, BadBadNotGood en Floating Points. Hun doel is dynamische en melodramatische liedjes bouwen, de luisteraar meenemen naar een fragiel universum waarin piano en drums samenkomen in een uitbarsting van energie en elektronische vibes. Na meer dan 40 shows in Europa te hebben gespeeld, brachten ze hun debuut-EP ‘Deux’ uit in mei 2018 op het label Jaune Orange / [PIAS].

Alle composities van het Half Easy Trio (winnaar ‘The Records 2018’) zijn geschreven door de Bulgaarse Martin Hafizi (Winnaar ‘International Contest Galaxy of Talents 2010’, derde prijs en publieksprijs ‘IPCL 2015’). Het bereiken van een emotionele opwinding en het delen met het publiek is altijd de belangrijkste reden om op het podium te staan voor deze drie muzikanten. Het trio bestaat naast Martin uit de Oostenrijkse Johannes Fend (Eerste Prijs ‘Leiden Jazz Award 2017’, beste solist ‘Erasmus Jazz Award 2017’) en de Duitse Franz von Chossy (Eerste prijs en beste solist ‘Dutch Jazz Competition 2006’, tweede prijs ‘Montreux Jazz Solo Piano Competition 2009’). Een van de krachtigste vaardigheden die ze bezitten, is om contrasten te creëren, in welke zin dan ook. Ze prikkelen je verbeelding, want er zit een specifiek verhaal achter elk nummer. Elk van hun uitvoeringen verandert in een sonische verkenningsreis en een diepgaande zoektocht naar rijke structuren, schoonheid, energie, kracht en drama.

FAST D is gloednieuw als band en vindt zijn ontstaan in Daniël Eskens’ brein. De band is een ultieme poging om de werelden van jazz, alternatieve popmuziek, clubmuziek en improvisatie met elkaar samen te laten komen. Melodische composities gespeeld op synthesizers en drumcomputers die voortvloeien in dansbare West-Afrikaanse ritmes, waarna ambient interludes worden afgewisseld met harmonisch complexe stukken. Fast D bestaat uit Daniël Eskens op basgitaar en synthesizers, Jimmi Hueting op drums (Jo Goes Hunting) Dario Trapani op gitaar (Marcellis & Darieaux).

De Valvetronic Brassband bestaat uit twaalf jonge honden van de Amsterdamse en Rotterdamse conservatoria. Geïnspireerd door gevestigde acts als Trombone Shorty, Gallowstreet en No BS! Brass Band besluiten trompettisten Kris Kraanen en Lourens van der Zwaag hun eigen blazerscollectief op te richten met dansbare muziek vol invloeden uit house, dance en hiphop. De jazz achtergrond van de meeste leden in de band zorgt voor zeer muzikale en spetterende solo’s.

The Incredible Stacks zijn drie improviserende muzikanten op apparatuur uit de jaren ’60 en ’70, fris, modern, dansbaar. Muziek zonder opsmuk. Alleen het puntige samenspel van een percussieve gitaar, een scheurend orgel, stampende bas en stotterende, beukende drums. De setopbouw heeft meer overeenkomsten met die van een Dance DJ dan met die van een band, de beat gaat gewoon door. Het gaat allemaal om ritme, grooves, riffs en muzikale spanning.

***