Terugblik eerste editie Storytelling Festival Nijmegen


In het weekend van 6-8 mei vond het allereerste Storytelling Festival Nijmegen plaats. Een samenwerking tussen de Thiemeloods, Storytelling Centre Amsterdam (The Amsterdam Storytelling Festival) en Meneer Otis, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

Het programma bestond uit een serie bijzondere persoonlijke voostellingen; in ‘Het waarom beantwoord’ deed Mathieu Wijdeven verwoede pogingen om zijn voorvader G.G.T. Rustwijk opnieuw tot leven te wekken. In de muzikale voorstelling ‘Manhood’ hoorden we het verhaal van Sandro Lima, die in een harde mannenwereld op zoek gaat naar zijn eigen vrijheid. Meesterverteller Raphael Rodan verzorgde een introductie workshop Storytelling en nam ons in ‘The Donkey’s Jaw’, samen met singer-songwriter Erik Sjøholm, mee naar zijn jeugd in Israel. Op zondag werd er afgesloten met ‘Four Weddings and an Iranian Funeral’, geregisseerd door Sahand Sahebdivani. In deze voorstelling vertelde Nasim over de verborgen verhalen vanuit de Iraanse gay community en ondertussen ook over zijn eigen persoonlijke reis. Mooi, ontroerend en soms tragisch.

“We all have roots. And in a story you can tell it by using cultural details, but when the deeper narrativ is presented as a universal question, everyone can connect.” – Raphael Rodan

Met de doorlopende expositie ‘De Mensen uit Nijmegen’ werd de bezoeker verder meegenomen achter de portretten die dagelijks op de populaire Facebookpagina verschijnen. Naast een selectie uit de enorme collectie beelden en verhalen uit de afgelopen jaren, waren er ook nieuwe portretten en persoonlijke verhalen te zien.

“Eyeopener: Alle verhalen in mijn hoofd (ook die ik al als kind had) zijn podiumwaardig, indien ik me bewust ben van mijn rode draad/ thematiek. Doen. Maar vooral mensen dit leren. Daarom begon ik Dramaplaats. In ieder geval: intiem, toegankelijk, verbindend en podiumwaardig festival” – Nora van Dam, bezoeker / deelnemer workshop ‘Introduction to Storytelling’

De volgend editie staat gepland van vrijdag 16 december tot en met zondag 18 december 2022.