Wat is Storytelling nou eigenlijk?


Het vertellen van verhalen is dé manier waarop mensen betekenis aan hun bestaan geven, kennis doorgeven, gedrag leren en hun geschiedenis en toekomst begrijpen. Storytelling is de inspirerende kracht in het presenteren van ons eigen en het verhaal van een ander. Het dagelijks leven biedt ons allemaal de mogelijkheid om verhalenvertellers te zijn.

In het kort: Storytelling draait om persoonlijke verhalen die gaan om authenticiteit. De verteller introduceert het verhaal in zijn puurste vorm aan het publiek om de verbeelding te prikkelen en hen deel te laten uitmaken van het verhaal.

(foto’s genomen tijdens het Storytelling Festival Nijmegen 2022)

Waarom is het verhaal van de één ook het verhaal van de ander? Storytelling biedt aanknopingspunten om dat verhaal te vinden, te vertellen en te delen. Storytelling is een theatervorm die zich vooral onderscheidt door een sterke interactie met het publiek en het doorbreken van de vierde wand. Hierdoor word je als publiek direct geraakt en meegenomen in een dialoog met de verteller.

Ondanks dat Storytelling sterker geworteld is binnen de ene cultuur dan in de andere, blijft het een kunstvorm van en voor iedereen.