vrijdag 28 februari

Story Café

waar we waren

storytelling

Het Story Café is een laagdrempelig hub-event voor authentieke storytelling als podiumgenre in en om Nijmegen.

Het Story Café is een terugkerend event voor korte authentieke stories op het snijvlak van storytelling en theater of storytelling en muziek. Zowel professionals als liefhebbers kunnen zich kenbaar maken, of iets uitproberen, door (een deel van) hun programma te spelen. Dit met een verhaal dat ertoe doet: de verhalen tonen persoonlijke betrokkenheid bij sociaal-culturele thema’s. De performers komen uit Nijmegen en omgeving of spelen binnenkort in de regio. Naast de stories zijn vaste onderdelen van het Story Café live muziek, een talk en een collage impressie van de avond.

Dat zijn wij zelf | Heidi Koren

“Toen je zo plotseling dood neer was gevallen, kon ik alleen maar schrijven. Schrijven om niet stil te hoeven staan. Schrijven om te kunnen begrijpen. Ondertussen doorzocht ik je huis, trok ik je kleren uit je kast en ging in je bed liggen. Wat was er gebeurd? Wanneer was je begonnen met doodgaan?

Als ik het antwoord op die vraag zou vinden, zou ik het tijd kunnen keren. Ik zou terug gaan en het anders laten lopen. Ik zou je ook op je donder geven want ik had zó genoeg van al dat gedoe tussen jou en mij.

Het antwoord vond ik in een kistje. Een kistje dat je helemaal achter in je kast had verstopt. Het zat vol met documenten, foto's en een tienpagina tellend verslag over de vier jaar die jouw vader door had gebracht Kamp Sachsenhausen. Hoe kon ik dat hebben gemist?”

In februari verschijnt de memoir ‘Dat zijn wij zelf’. Na de plotselinge dood van haar moeder richt schrijver Heidi Koren zich rechtstreeks tot haar. Op elegante wijze schrijft ze over haar verdriet en brengt ze de verontwaardiging en soms ook woede onder woorden die haar moeder bij haar opriep. Vanavond neemt Heidi ons mee in het vinden van de woorden en het verhaal van de relatie tussen moeder en dochter, familie, rouw, en over hoe een oorlogstrauma tot de dag van vandaag een gezin kan verdelen.

Website Heidi Koren

Market Garden | Gerco Hiddink (Studio Hartebeest) &Teun van Laake

De Waalpaintings, die samen een Nijmeegs muurmuseum vormen, maken onzichtbare stadsgeschiedenis weer zichtbaar. In de schildering van Studio Hartebeest op de Lindenberg staat Operatie Market Garden en de impact daarvan op Nijmegen en de Nijmegenaren centraal. Op basis van dagboekfragmenten, getuigenissen en foto's is een groot aantal scenes van de strijd tot leven gebracht.

Gerco werkt samen met o.a. Teun aan een AR-versie van de muurschildering, waarbij een aantal dagboekfragmenten uit die tijd door middel van AR, animatie en geluid tot leven worden gebracht. Vanavond geven zij een inkijkje in dat tot leven brengen van deze verhalen.

Website Studio Hartebeest | Teun van Laake

Niemandsland | Yildiz Gies

Donkere en betoverende vertellingen en melodieën op het snijvlak van theater en muziek.

Wat ligt er op de grens tussen waken en slapen, tussen dagen nacht, realiteit en fantasie? In het moment van gewichtloosheid waarin je even vergeet waar je vandaan komt en er in de verte niets te zien is. Je was onderweg maar weet niet meer waarnaartoe, was op zoek en bent vergeten naar wat. Het is hier prachtig. Verwachting bleek misleidend, de teleurstelling heeft je hier gebracht.

Yildiz Gies werkte het afgelopen jaar vanuit haar studio inde Basis aan Niemandsland: een persoonlijke en intrigerende verzameling muziek, poëzie en vertellingen die in april 2025 verschijnt als LP met tekstbundel en als muziektheatervoorstelling. Het verhaal begint op een nacht in de gitzwarte schaduw van het kerkje van Persingen, waar Yildiz een oude bekende treft die haar verwelkomt in zijn universum en haar confronteert met de misleiding van haar eigen verwachtingen.

Vanavond neemt Yildiz je mee in een gedeelte van Niemandsland, een voorproefje op wat er in april te wachten staat.

Website Yildiz Gies

Please Love Me | Wouter van de Waterbeemd

PLEASE LOVE ME is een korte voorstelling, geschreven en gespeeld door de Nijmeegse cabaretier Wouter van de Waterbeemd. In PLEASE LOVE ME komen cabaret, storytelling en theater samen tot een inhoudelijke, humoristische voorstelling.

'Door met zelfspot en luchtigheid mijn observaties te delen hoop ik mensen een nieuw inzicht te geven in mannelijk alfa gedrag. Wat is hier de oorsprong van en waarom houden we het in stand, ook als het helemaal niet handig is?'

Wouter is graag een intelligente en feministische man, maar Alpha mannengedrag steekt soms de kop op. Hij vertelt hier in zijn sketches op een luchtige en humoristische wijze over. Vol zelfspot neemt hij je mee in zijn treurige liefdesleven. Zijn stijl kenmerkt zich door grappige anekdotes doordrenkt met vlijmscherpe maatschappelijke beschouwingen en persoonlijk engagement.

Website Wouter van de Waterbeemd

Meedoen?
Per event streven we naar vier tot vijf deelnemers. Spreekt het Story Café je als performer aan en komt er iets uit jouw koker dat je onder de aandacht wilt brengen? Mail naar post@dramaplaats.nl. Behalve 28 februari is er een ook een Story Café op 4 april, meer data voor 2025 volgen.

Volg Story Café op instagram via @storytellingnijmegen of volg alle activiteiten van Dramaplaats | Personal stories op het podium via @dramaplaats.bsky.social. Via post@dramaplaats.nl kan je je voor de nieuwsbrief opgeven.

credits

Idee, organisatie en presentatie: Nora van Dam (Dramaplaats)
Co-hosting: Marjon Kamp
Beeldend side-kick: Janneke Bos
Fotografie: Peter van Esch

tickets
prijs:

online: €10,00
deur: €12,50

datum:
vrijdag 28 februari
locatie:
deuren:
n.v.t.
aanvang:
20:15
taal:
Dutch
extra:

toegankelijkheid

duur: c.a. 90 min.
incl. pauze

facebook event

Media

No items found.