Terugblik Words on War

80 jaar Market Garden
Het woord was aan de woordkunstenaars! Met woorden die ons mee terugnamen naar september 1944 hebben we tijdens de muzikale vertelavond Words on War stilgestaan bij 80 jaar Market Garden.

Market Garden

In september 1944 vond de militaire operatie Market Gardenplaats. Het hoofddoel - een snelle doorbraak van de geallieerden richting Duitsland - werd niet behaald, maar grote delen van Brabant en Limburg werden bevrijd alsmede het Rijk van Nijmegen. In september 2024 stond de Lindenberg,net als veel andere organisaties in Nijmegen, hierbij stil met lezingen en voorstellingen. Het programma is onderdeel van het uitgebreide regioprogramma 80 jaar Vrijheid. Lindenberg Cultuurhuis en Meneer Otis presenteerden in dit kader eerder samen Words on War - 80 jaar Bombardement van Nijmegen.

Words on War

Tijdens een avondvullend programma onder leiding van theatermaker en historicus Tijmen Dokter brachten Nijmeegse makers dichtkunst, muziek, beeld en storytelling ten gehore.

Voor deze avond vroegen we de diverse makers om zich te laten inspireren door de Market Garden muurschildering op de gevel van Lindenberg Cultuurhuis. Voor het project Waalpaintings werd Studio Hartebeest gevraagd om deze muurschildering te ontwerpen en uit te voeren. Veel Nijmegenaren hielden dagboeken bij tijdens de dagen van Market Garden, die bewaard zijn gebleven. De muurschildering laat scènes zien die zijn gebaseerd op deze dagboekfragmenten.

De avond startte met een Q&A rond de schildering en het begeleidende boek ‘De brandende stad’ (Auteurs: Joost Rosendaal & Studio Hartebeest in samenwerking met Erika Manders) met grafisch ontwerper Gerco Hiddink van Studio Hartebeest.

Deelnemende makers waren Daniel van der Duim, Stadsdichter Simon Mamahit, Campusdichter Jarmo van Dam, Frouke Arns, Godelieve Meijers, Teun van Laake en Qader Shafiq.

credits

Words on War is een programma van de Lindenberg & Meneer Otis. Deze activiteit vindt plaats in het kader van 80 jaar vrijheid als onderdeel van het programma Vrijheid in Gelderland met medewerking van de Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

Media

Photo's

No items found.