Words on War

Herdenking 80 jaar Bombardement Nijmegen
Het woord was aan de (woord-)kunstenaars! Met woorden die ons mee terug namen in de tijd naar 22 februari 1944, herdachten we tijdens Words on War wat er 80 jaar geleden is gebeurd tijdens het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad.
in samenwerking met

Lindenberg Cultuurhuis, Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

Why

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen zwaar getroffen door een luchtaanval tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze aanval maakte deel uit van de geallieerde strategie om Duitse infrastructuur en industriële capaciteiten te verzwakken. De bombardementen waren gericht op de nabijgelegen Duitse stad Kleef, maar door navigatiefouten en slechte weersomstandigheden werden de bommen boven Nijmegen gedropt.

Het bombardement resulteerde in de verwoesting van een groot deel van het stadscentrum van Nijmegen en veroorzaakte een aanzienlijk aantal slachtoffers onder de burgerbevolking. Huizen, winkels en historische gebouwen werden vernietigd of beschadigd, waardoor duizenden mensen dakloos werden en de stad voor lange tijd ontwricht werd.

How

In de week van 22 februari 2024 stond Nijmegen stil bij wat er 80 jaar geleden tijdens dit bombardement gebeurd is, herdachten we de slachtoffers en stonden we stil bij onze vrijheid. Om hier met aandacht bij stil te staan vonden er in de stad allerlei initiatieven plaats, waaronder Words on War. Een avondvullend programma vol optredens met spoken word/dichtkunst, muziek, film en storytelling door lokale makers.

What

In een uitverkochte Steigerzaal luisterden we naar fragmenten uit 1944, maakten we de verbinding naar het heden en ook de oorlog(en) van vandaag de dag kwamen aan bod. Naast de verhalen over onvrijheid, klonken tegelijkertijd de vertellingen over hoop voor onze toekomst. Het publiek werd onder andere meegenomen door theatermaker en publiekshistoricus Tijmen Dokter, luisterde naar verhalenverteller Chiem van Straaten en hoorde wat (oud) stadsdichter Heidi Koren en campusdichter Thijs Kersten te zeggen hebben. Daniel van der Duim begeleidde de avond met zijn pianospel, en ondersteunde documentaire maker Niloofar Azimian, die vertelde over de kracht van dans in Iran. Dichter, schrijver en columnist Qader Shafiq sloot de avond af met een vrijheidsoverweging.

Recensie

"Bij het niet begrijpen in het grensgebied tussen zin en waanzin, is daar de kunst. Dan is er muziek en proberen mensen woorden te vinden en beelden. Dan is er troost en hoop in onderlinge verbondenheid tussen mensen. En dat was voor mij de betekenis van deze avond" - Debby Hertsenberg - Ugenda

Media

No items found.