Storytelling


Update!! Per 1 november 2020 start Meneer Otis in samenwerking met de Thiemeloods ‘Otis x Thiemeloods’ om het kleine theater te vieren en als garantie voor de blijvende ontmoeting. KLIK HIER voor het programma!

********

In verband met de maatregelen rondom het Corona virus zijn onderstaande voorstelling tot nader order uitgesteld. Met hen die reeds tickets hadden gekocht is persoonlijk contact opgenomen.

De Thiemeloods en Meneer Otis slaan wederom de handen ineen voor een reeks van drie storytelling avonden. Na de eerste reeks van drie Engelstalige avonden met Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan gaan we dit voorjaar verder met drie nieuwe voorstellingen in het Nederlands en Engels van Marjolein Frijling & Theo Martijn Wevers, Sahand Sahebdivani & Rapheal Rodan en Soula Notos.

De voorstellingen starten om 20:30 (Thiemeloods, Leemptstraat 34) VVK €12,50 ex admin / Deur €15,00

Zondag 29 Maart 2020: Fogo Correndo (NL)

Vurige voorstelling over wereldwijde klimaatverandering

Theatermaker en journalist Marjolein Frijling en acteur Theo Martijn Wever onderzochten voor Fogo Correndo de dodelijkste bosbrand uit de Portugese geschiedenis. We zien de 24 uur die voorafgaan aan het uitbreken van de gigantische brand uit 2017, waarbij tientallen mensen omkwamen. We keren terug naar die snikhete zomerdag, ontdekken hoe bosbranden ontstaan en wat de onthutsende motieven zijn voor het aansteken ervan. Fogo Correndo zet alle zintuigen op scherp want we horen, ruiken, zien en voelen dat het vuur steeds dichterbij komt.

De voorstelling gaat in op de oorzaken en veroorzakers van bosbranden en de effecten van de wereldwijde klimaatverandering. De meest uiteenlopende, vaak botsende visies en verhalen zorgen voor spannend, humoristisch en emotioneel theater. We zien Maria, de eigenares van een fado-café, olijfbomenboer João, brandweerman Pedro en de nog altijd onbekende dader.

Fogo Correndo is een coproductie van Marjolein Frijling Creaties /stichting The Passengers en het Amsterdamse Bostheater. De voorstelling wordt mogelijk gemaakt door: Oerol 2019, het WWF Inno Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. 

Fogo Correndo ging in première tijdens Oerol 2019 op Terschelling, werd daar getoond aan meer dan 4500 toeschouwers en was één van de Oerol-hits.

Zondag 19 April 2020: Raphael Rodan & Sahand Sahebdivani (EN)

Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan combineren een groot gevoel voor humor met de drang om oprechte en betekenisvolle verhalen te vertellen. De ene is een Israëliër, de andere een Iraniër. Gezworen vijanden of mogelijk beste vrienden? In deze avond brengen de twee meestervertellers Raphael en Sahand verhalen die de wereld van vandaag een spiegel voorhouden  houden.

Sahand werd geboren in Iran en groeide op in Nederland, waar hij storytelling, scenarioschrijven en muziek studeerde. Sinds 2004 runt hij het Cultureel Centrum Mezrab (Amsterdam), een gerenommeerd centrum voor verhalen en andere kunst. Hij heeft zowel in de Nederlandse als de Perzische taal als schrijver en programmamaker gewerkt aan een verscheidenheid van culturele, sociale en politieke kwesties. Als hij niet in Amsterdam is, reist hij de wereld rond met zijn band, zijn verhalenshows en zijn workshops over verhalen vertellen.

Raphael werd geboren in het oude land van Galilea in Israël. Een land vol verhalen. Sommige van deze verhalen hadden veel gewicht, oorlogsverhalen, afscheiding en de demonisering van de ander. Zijn doel als leraar, workshopleider en performer is om te onderzoeken hoe deze verhalen kunnen worden getransformeerd. Misschien gebruikt voor het tegenovergestelde, namelijk om de plaats in ons uit te dagen die de “ander” en onszelf categoriseert. Kan de kunst van het vertellen van verhalen meer worden dan alleen een vorm van entertainment? Kan het fundamentele vragen oproepen zoals “wie ben ik?” en betrekking hebben op actuele wereldaangelegenheden?

Zondag 17 mei: Who are you when no one is looking? (EN)

Een humoristisch en ontroerend verhaal over erbij horen

Soula Notos is een Nederlands-Griekse komiek, actrice, theatermaker en verhalenverteller die haar eerste lange theatrale stuk heeft geschreven “Who are you when no one is looking”. In het stuk vertelt ze expressieve, energieke, poëtische verhalen vol zelfspot over opgroeien met verschillende labels en hoe ermee om te gaan zonder je geest te verliezen.

Het gaat niet alleen om een persoonlijke reis, maar ook om een universeel verhaal over hoe je je plek onder de zon probeert te vinden. Wie beslist of je tot een groep behoort of niet? Wat weet je echt over een andere persoon? En waarom danst één persoon als een gek en moet de ander drie drankjes drinken voordat er iets begint te bewegen. Met andere woorden: wie ben jij als niemand kijkt?

Eerder speelden al:

Vrijdag 18 Oktober 2019 – Kindom of Fire and Clay (Raphael Rodan & Sahand Sahebdivani) | Vrijdag 29 November 2019 – My Father Held a Gun (Raphael Rodan & Sahand Sahebdivani) | Vrijdag 13 December 2019 – Donkey’s Jaws (Rapheal Rodan) – Poppies & Pomgranates (Sahand Sahebdivani)